Bästa bokföringsprogram för enskild firma hittar du här. Jämför funktioner och pris för att se vilket bokföringsprogram som passar din firma bäst.

Bokio Premium

 • Bokföring och fakturering
 • Enkla bokföringsmallar som gör att vem som helst kan bokföra
 • Lönehantering
 • Betala utgifter direkt i Bokio
 • Företagskonto & bankgiro
 • Automatiskt bokföringshjälp

299 kr/mån

Visma eEkonomi Smart

 • Bokföring & fakturering
 • Koppling till banken
 • Automatisk bokföringshjälp
 • Deklaration & Årsredovisning som tillval
 • Lönebesked

249 kr/mån

Fortnox Standard

 • Bokföring & fakturering
 • Fakturaservice
 • Koppling till banken
 • Automatisk bokföringshjälp
 • Kvitto & Utlägg
 • Fri service

299 kr/mån

Bokföring och fakturering gör ditt företag startklart

Bokföring enskild firma

För företagare med större behov där du vill kunna göra offerter och tidsrapportering så rekommenderas paketet Fortnox Plus istället för Fortnox Standard. I bokföringsprogrammet Visma eEkonomi Smart så kan du enkelt göra tillvalsfunktioner som offert, tidsrapportering, ROT/RUT m.m.

Bäst i test 2023 för enskild firma

Av det bokföringsprogram vi har testat så är vår uppfattning att Visma, Bokio och Fortnox erbjuder de bästa webbaserade bokföringsprogrammen. Därför vinner dessa program vårt bäst i test 2023. Skillnaderna mellan dem är små därför blir det mer en smaksak och hur dina behov ser ut som avgör vilket program du väljer. Fördelarna är att de uppdaterar programmen ofta efter nya regler så du kan alltid vara säker på att din bokföring följer lagar och god redovisningssed. Både Bokio, Visma och Fortnox har dessutom ett stort team av kundsupport som kan hjälpa dig om du kör fast med bokföringen eller bokföringsprogrammet.

Vi föredrar själva Visma eEkonomi och använder det i vårt företag för bokföring, fakturering, lön, deklaration och årsredovisning. Visma eEkonomi passar till både nystartade företag och etablerade företag. Om du skulle byta företagsform från enskild firma till aktiebolag så kan du enkelt ändra i bokföringsprogrammet.

Bra med enkelt bokföringsprogram

När du driver en enskild firma så är det bra att hålla administrationen som bokföringsprogram enkelt. Det kan vara mycket att hålla reda på som nystartad firma då du måste göra det mesta själv i början. Om du vill ha det extra enkelt så ska du välja Visma eEkonomi Smart eller Fortnox Plus då båda bokföringsprogrammen har automatiskt bokföring och viss maskininlärning. Det betyder att din bokföring blir enklare och snabbare.

Billigt eller gratis är inte alltid bästa alternativet

För många nystartade enskilda firmor så är det populärt att leta efter ett billigt bokföringsprogram eller kanske helst ett gratis. Problemet med dessa program är att de inte uppdateras lika ofta och det finns normalt lås på flera funktioner som du behöver. Det kan exempelvis vara att du inte kan ändra en verifikation om du gör fel. Detta kommer antagligen leda till att du blir frustrerad då man gör många fel i början vid bokföring. Därför rekommenderar vi att du skaffar ett webbaserat bokföringsprogram som Visma eller Fortnox så slipper du börja om när du tröttnat på gratisalternativen.

Bästa bokföringsprogram för Mac

Om du har en Apple-dator med Mac som operativsystem så behöver du inte oroa dig. Eftersom både Visma och Fortnox har webbaserade bokföringsprogram så körs de direkt i webbläsaren. Med andra ord så är det enda du behöver en dator, surfplatta eller mobil med webbläsare. Du loggar enkelt in via webbläsaren för att komma åt din bokföring online, oavsett om du har Mac, PC eller Linux.

Bokföring i enskild firma

När du startar en enskild firma så måste du bokföra alla händelser i företaget. Förr i tiden när man gjorde det manuellt på papper eller i bokföringsprogram som var offline så kunde det vara jobbigt. Men med automatisk bokföring via molnet som finns idag så går det enkelt och snabbt.

Det finns flera olika bokföringsprogram online idag och vi rekommenderar Visma eEkonomi för bokföring i enskild firma. Fördelen med Visma online är att du kan göra deklarationer och årsbokslut direkt i programmet. Det underlättar för de personer som vill göra företagets bokföring helt själva. Att använda ett bokföringsprogram för din enskilda firma är prisvärt och sparar tid då programmet gör det mesta automatiskt. Eftersom det finns en koppling mellan ditt bokföringsprogram och din bank så räcker det oftast att klicka på knappen ”Bokför” när programmet föreslår hur du ska bokföra händelsen. Programmet håller även koll på vilka fakturor du har skickat och vilken moms du ska deklarera osv.